Virus waarschuwing !!! Mails van Intrum Justitia

Op dit moment gaan er weer mails rond met een virus van het zogenaamde Ransome Ware. Deze gijzelen als het ware je computer door bestanden te versleutelen. .Tegen betaling kunnen deze dan weer worden ontsleutelt. Wanneer er betaald is blijft dit natuurlijk uit. Deze mails zijn vaak afkomstig van Intrum Justitia. Tot voor kort was hiervoor geen oplossing anders dan een goede backup te hebben van de bestanden. Hoewel dit nog steeds de beste oplossing is om de bestanden veilig te stellen is op de site van Intrum Justitia is te lezen dat de Nederlandse politie in combinatie met Kaspersky nu de bestanden kan ontsleutelen.

Op de site van Intrum justitia staan tips hoe je deze mails kan herkennen.

Phishing e-mails zijn soms lastig te herkennen. Criminelen worden steeds beter in het opstellen van e-mails zonder taal- en spellingsfouten. Daardoor zijn de e-mails soms nauwelijks nog van echt te onderscheiden.
Als u een verdachte mail ontvangt die bedrieglijk veel lijkt op een bericht van Intrum Justitia met een link in de mail om online te betalen, verwijder deze dan meteen.
Intrum Justitia zal nooit via een algemene e-mail verzoeken een openstaande vordering te voldoen. Dergelijke e-mails zijn gepersonaliseerd, kennen een dossiernummer, vragen nooit om een wachtwoord en hebben een duidelijke Intrum Justitia signature.
Wij versturen bij onze betalingsverzoeken per e-mail nooit een bijlage. Wij sturen alleen een bijlage als wij dat met u afgesproken hebben.

7 kenmerken van phishing mails:

In de e-mail wordt gevraagd om persoonlijke gegevens.
Er wordt om een snelle reactie gevraagd: ‘klik snel op deze link’, ’log snel in’ ‘wij sommeren u voor de laatste maal de vordering te voldoen.’
De e-mail is niet persoonlijk aan u gericht, de aanhef is bijvoorbeeld “Beste klant.”
In de e-mail staat geen dossiernummer vermeld.
Er wordt gevraagd op een link te klikken naar een vreemde website. De link ziet er normaal uit, maar er wordt verwezen naar een andere website.
Er wordt gevraagd de e-mail te beantwoorden met persoonlijke gegevens.
Uw mailprovider of spamfilter geeft een indicatie van ‘spam.’

Lees het volledige bericht hier http://www.intrum.com/nl/Pers-en-publicaties/Nieuwsberichten/Nieuwsberichten-container/Phising-mail/

Mocht je wel besmet zijn geraakt probeer dan de decryptor van Kaspersky deze is te vinden op de link:

https://noransom.kaspersky.com

Een gewaarschuwd mens telt voor twee !!